Dostupni linkovi

Rusija tužila EU Svetskoj trgovinskoj organizaciji


Rusija je u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) osporila porez Evropske unije uveden za niz vrsta ruske robe koja se uvozi u EU.

Osnova te odluke EU je procena da industrijske zemlje imaju koristi od uvoza ruske robe koja je jeftinija jer su u Rusiji cene energije niže nego na Zapadu.

To je prvi takav zahtev Moskve od pristupanja Rusije STO avgusta 2012. godine. Prijavljen je u ponedeljak predstavništvu EU u Ujedinjenim nacijama, objavilo je Ministarstvo privrede Rusije.

Rusija smatra da je njena industrija "zbog predrasude" oštećena za "stotine miliona dolara godišnje" tako što je Brisel uveo "korektivnu energetsku taksu" na niz vrsta uvozne robe, uključujući proizvode metalurgije i veštačko đubrivo iz Rusije.

Konsultacije koje je sada pokrenula Moskva, prvi su korak postupka STO da se kroz dogovor nađe rešenje u roku od 60 dana, do 22. februara.

Ako sporazuma ne bude, biće formirana grupa stručnjaka da potraži rešenje.

EU je jula ove godine pokrenula takav postupak zbog ruskog "poreza za reciklažu" na uvozna vozila.

Pregovori o rešenju nisu uspeli, te je krajem novembra formirana grupa stručnjaka STO za rešavanje spora, uprkos tome što je Rusija taj porez proširila i na vozila domaće proizvodnje.
XS
SM
MD
LG