Dostupni linkovi

Odložene sednice skupština opštine na severu Kosova


Sednice skupština opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, koje su zakazane za danas, biće odložene na zahtev Vlade Srbije i molbu EU.

"Spor oko sadržine pozivnica za svečanu sednicu na kojoj je trebalo da se potvrde mandati i odbornici potpišu svečanu izjavu rešavaće predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić sa predstavnicima institucija samouprave na Kosovu u Briselu početkom 2014. godine", stoji u saopštenju gradonačelnika Leposavića, Severne Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka.

“Na poziv za sednicu Skupštine opštine uredno su se odazvali svi albanski odbornici i zato nas iznenaduje pretnja Prištine da neće priznati legalnost održanih skupština. Sada je potpuno jasno da Prištini ne odgovara Briselski sporazum, da Vlada Republike Srbije nije priznala jednostrane odluke Prištine i da se albanski zvanicnici plaše formiranja Zajednice srpskih opština,”- navodi se u saopštenju.

“Sve dužnosti koje pripadaju lokalnim skupštinama i gradonačelnicima pomenutih opština obavljaćemo u skladu sa zakonom jer nas na to obavezuju naši građani koji su nam ukazali poverenje i istovremeno upozoravamo međunarodnu zajednicu i Prištinu da nećemo prihvatiti nijednu odluku koja se tiče naših opština a koja u međuvremenu bude doneta bez naše saglasnosti”, ističu gradonačelnici sa severa Kosova.

Podsetimo, danas je trebalo da na svečanom sednicama, na dužnost stupe novoizabrani gradonačelnici opština na severu Kosova. Prvoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, osim gradonačelnika Krstimira Pantića trebalo je da prisustvuju i odbornici iz albanskih stranaka koji su prvobitno najavili da će bojkotovati ovu sednicu zbog činjenice da na pozivnicima koje su dobili nije bilo grba "Republike Kosovo" vech Kosovo sa fus notom I slikom Svetog Dimitrija, inacce zasstitnika severnog dela grada.
XS
SM
MD
LG