Dostupni linkovi

Bez pomoći EU nema gradnjeKonsultanti francuske kompanija „Safege", koji rade predstudiju opravdanosti saobraćajnog spajanja kopnenog dijela Hrvatske s PeIješcem, trebali su do jučer Hrvatskoj dostaviti konačne rezultate. No, javnosti nije obznanjeno da li studija gotova, piše danas Dnevni avaz.

Ranije su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske tvrdili da je Pelješki most dobio najviše bodova, ali kako Avaz nezvanično saznaje u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, ni Evropska komisija nije zadovoljna načinom na koji se studija izvodila.

Rok za izradu studije bio je 23. decembar. No, Hrvatska nije obavezna obavijestiti BiH kada studija bude gotova. Čak je Evropska komisija svojim primjedbama pokazala da nije zadovoljna studijom - navodi izvor.

Također, izvor blizak svim dešavanjima u vezi s gradnjom Pelješkog mosta dalje navodi da je Hrvatska svjesna da bez odobrenja studija nije izvodljiva. - Evropska komisija trebala bi finansirati projekt sa 75 posto sredstava iz fondova EU. Hrvatska bez toga ne može ni početi graditi.
XS
SM
MD
LG