Dostupni linkovi

Ban Ki-moon traži više plavih kaciga za Južni Sudan


Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je u utorak upućivanje dodatnih 5.500 vojnika i 423 policajaca u UN-ovu misiju u Južnom Sudanu iz kojega stižu vijesti o etničkom čišćenju.

Vijeće sigurnosti UN-a je u noći s ponedjeljka na utorak počelo hitne konzultacije o Banovu zahtjevu za jačane vojnih, policijskih i logističkih kapaciteta misije u Južnom Sudanu koji sve dublje tone u građanski rat unatoč intenzivnim međunarodnim naporima, dvije i pol godine nakon proglašenja neovisnosti od Sudana.

Nove bi snage ojačale misiju od 7. 000 pripadnika plavih kaciga i 700 policajaca. Sjedinjene Države predložile su rezoluciju koja će 15-članom Vijeću sigurnosti biti predložena u utorak, rekao je francuski veleposlanik i predsjedavajući vijeća Gerard Araud. Ocijenio je da je reakcija svih članica bila pozitivna.


Sukobi između različitih naoružanih skupina u prijestolnici Jubi prije tjedan dana raširili su se po cijeloj zemlji koja je 2011. proglasila neovisnost od Sudana. Predsjednik Salva Kiir, iz južnosudanske etničke skupine Dinka, optužio je oporbenog čelnika Rieku Machara, pripadnika skupine Nuera kojega je smijenio u srpnju, da pokušava izvesti državni udar. Njih su dvojica dugogodišnji politički rivali.
XS
SM
MD
LG