Dostupni linkovi

Članice "Pussy Riot" oslobođene, najavile nastavak borbe


Nadežda Tolokonnikova i Marija Aljohina
Nadežda Tolokonnikova i Marija Aljohina
U ponedjeljak su iz zatvora puštene dvije članice ruske grupe Pussy Riot, Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova, koje su nakon, u petak oslobođenog, bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog među najpoznatijim zatvorenicima koje je amnestirao predsjednik Vladimir Putin.

Članice grupe Pussy Riot bile su osuđene su na dvije godine zatvora za huliganizam i vjersku mržnju zbog punk molitve protiv Putina u moskovskoj Katedrali Krista spasitelja.

Evropska unija je pozdravila njihovo oslobađanje kao najavu promjena nabolje po pitanju zaštite ljudskih prava i vladavine prava.

“Oslobađanje dvije članice benda Pusi Rajot je pozitivno i nadamo se oslobađanju zatvorenih u takozvanom slučaju Bolotnaja kao i aktivista Greenpeacea. Ohrabrujemo Rusiju da sprovede reforme u cilju stvaranja transparentnog, nezavisnog i pouzdanog pravosudnog Sistema i poštuju preuzete obaveze o zaštiti ljudskih prava i vladavini zakona," kazao je Sebastien Brabant, glasnogovornik visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Više o oslobađanju članica Pussy Riot i reakcijama u tekstu Članice "Pussy Riot" oslobođene, najavile nastavak borbe
XS
SM
MD
LG