Dostupni linkovi

Dačić: Vraćanje viza bila bi katastrofaPremijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Užicu da bi ukidanje bezviznog režima bilo
katastrofalno za Srbiju posle svega što je uradila na evropskom putu.

Dačić je dodao da Srbija ima veliki problem s azilanatima koji odlaze u Zapadnu Evropu, a najviše sa Nemačkom, tako da "moramo biti svesni težine grešaka na svoju štetu jer mi uporno 'radimo' na suspenziji viza".

Premijer je podsetio da od 9. januara iduće godine na snagu stupa suspenzivna klauzula, tako da vize za pojedine zemlje mogu biti uvedene na traženje dve trećine članica Evropske unije ukoliko broj azilanata naglo poraste u tim zemljama.

Dačić je dodao da je sedam zemalja nezvanično najavilo da će inicirati ponovno uvođenje viza i da će Srbija učiniti sve da se to ne desi, ali da se država "često bori protiv nepoznatog protivnika".

Po rečima premijera i ministra unutrašnjih poslova, drugi problem su migranti kojih je u Srbiji sada oko 5.000, dok ih je pre pet godina bilo 100.

Dačić je najavio uključivanje predstavnika EU u rešavanje tog problema da bi se evropski fondovi koristili za izgradnju objekata za smeštaj migranata u Srbiji.
XS
SM
MD
LG