Dostupni linkovi

Radončić: Odbegli mirovnjak naneo štetu ugledu BiH



Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine (BiH) Fahrudin Radončić izjavio je danas da Edvin Kutlovac zbog samovoljnog napuštanja kontingenta BiH u Mirovnoj misiji UN u Južnom Sudanu naneo štetu ugledu BiH, ali i finansijsku štetu za policajce koji bi trebalo da idu u mirovne misije.

"Šteta zbog ovakvog čina se još sabira. Ovakvo ponašanje Kutlovca diskvalifikuje buduće policajce ni krive, ni dužne, jer ne mogu dobijati ključna mesta. Kutlovac je bio visoki oficir u bazi za operativne akcije gde dnevnica iznosi više od 100 dolara", rekao je Radončić novinarima.

On je kazao da je pitanje da li će se zbog neprofesionalnog, kukavičkog ponašanja komandata koji je napustio jedinicu i ostavio svoje kolege ubuduće moći dobijati takve pozicije.

"Dobili smo vrlo oštar dopis komandanata svih kontingenata koji protestuju zbog takvog ponašanja. Tražiću sankcionisanje Kutlovca, ali i jednog zamenika direktora Granične policije koji je pokušao da zaštiti takav čin koji nanosi sramotu svim policajcima koji časno i hrabro obavljaju svoj posao", ponovio je Radončić.

Edvin Kutlovac otputovao je iz Južnog Sudana avinom koji je nemačka Vlada poslala po svoje civile, a u Sarajevo je, prema podacima Ministarstva bezbednosti BiH, stigao sinoć.

U Južnom Sudanu, gde traju neredi poslednjih dana, u okviru Mirovne misije UN nalazi se trenutno 25 policajaca BiH i, prema poslednjim informacijama, svi se dobro osećaju.
XS
SM
MD
LG