Dostupni linkovi

Seul: Teča Kim Džong Una pogubljen jer se umešao u izvoz ugljaTeča severnokorejskog lidera Kim Džong-Una i jedan od najmocnijih ljudi u Severnoj Koreji Čang Song Tek pogubljen je zato što je pokušao da preuzme kontrolu nad izvozom uglja, izjavio je šef južnokorejske obaveštajne službe Nam Jae Jon.

"Čang je previše intervenisao u aktivnostima u vezi s izvozom uglja. To je izazvalo bes drugih visokih severnokorejskih zvaničnika, pošto je pokušavao da se domogne više od onoga što je bio njegov 'deo kolača' od izvoza uglja", rekao je južnokorejski poslanik Jung Čung Rae koji je preneo reči šefa obaveštajne službe.

On je kazao da je Kim Džong Un o tome "dobio informacije" i naredio da se situacija u tom smislu "reguliše".

Bliski saradnici Čanga nisu odmah izvršili naređenje Kim Džong Una, a nešto kasnije usledila je smrtna kazna, dodao je južnokorejski poslanik koji je prisustvovao zajedničkom sastanku šefa obaveštajne službe i ostalih članova parlamenta.

Severna Koreja u Kinu prevashodno izvozi ugalj i gvozdenu rudu, od čega je tokom 2012. godine profitirala 2,4 milijarde dolara.

Čang je pogubljen 12. decembra, pošto ga je specijalni vojni sud osudio na smrt zbog "neoprostivih grehova", kao sto su frakcionaštvo, kontrarevolucija, korupcija, ali i raskalašan život.

On je bio potpredsednik Narodne komisije za odbranu koja se smatra najmoćnijim telom za donošenje odluka u zemlji.
XS
SM
MD
LG