Dostupni linkovi

Devenport: Normalizacija nije priznanje Kosova



Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da pregovori Srbije sa EU ne podrazumevaju priznavanje Kosova, već sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

On je naglasio da se od Srbije na kraju pregovaračkog procesa očekuje pravno obavezujući sporazum i dodao da je Beograd upoznat o svojim obavezama.

Govoreći o temi prve međuvladine konferencije Srbije sa EU, koja je zakazana za 21. januar, Devenport objašnjava da je to prva zvanična prilika za Vladu Srbije da predstavi svoje planove za realizaciju zakonodavnog sistema svim članicama EU, ali i da članice predstave svoje prioritete u ovom procesu.

Objašnjavajući šta Srbiju konkretno očekuje u narednom periodu, Devenport kaže da će ovo biti formalni početak pregovora, jer su već započeti tehnički pregovori, dok se paralelno nastavlja dijalog Beograda I Prištine.

"Sledeće godine nastavljamo tehničke preglede i to će trajati do početka 2015. godine, a u međuvremenu želimo da zajedno sa srpskom Vladom nastavimo rad u vezi sa ova dva prva poglavlja sa kojima smo završili skrining", pojasnio je Devenport.
XS
SM
MD
LG