Dostupni linkovi

Štern: Snouden nudi pomoć Berlinu u zamenu za azilBivši službenik američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) Edvard Snouden ponudio je Nemačkoj pomoć u istrazi špijunskih aktivnosti ukoliko mu Berlin odobri politički azil, piše nemački list "Štern".

Snouden je za "Štern" rekao da ne strahuje od mogućeg krivičnog gonjenja ili isporučenja u SAD, jer smatra da niko u nemačkoj Vladi ne veruje da će Vašington uvesti sankcije Berlinu zbog kritika neovlaštene špijunaže "jer bi time bila nanesena veća šteta SAD nego Nemačkoj".

Bivši službenik NSA je tokom prošle sedmice poslao slično otvoreno pismo u Brazil, kome je ponudio svoju pomoć u "istrazi o osumnjičenim kršenjima zakona prema brazilskim građanima".

Međutim, brazilski kanal Globo piše da će Snouden prihvatiti azil u Brazilu ako ne bude uslovljen dostavljanjem informacija o severnoameričkom špijunskom program.

Snouden je istakao da će "američka Vlada nastaviti da ograničava njegovo oglašavanje sve dok mu neka zemlja ne odobri politički azil."

Snouden je zahvalio Rusiji što mu je odobrila privremeni azil i što mu je omogućeno da slobodno govori.
XS
SM
MD
LG