Dostupni linkovi

Iranu prete nove sankcije


SAD i saveznici će naći način da ponovo uvedu sankcija Iranu ako se pronađu dokazi da ta islamska republika radi na proizvodnji atomske bombe, kaže Suzan Rajs.

Savetnica američkog predsednika za nacionalnu bezbednost je u intervjuu za emisiju američke televizijske kuće CBS "60 minuta" negirala da će ekonomske sankcije zvaničnom Teheranu biti teško ponovo uvesti kad jednom budu ublažene, preneo je Rojters.

"Bilo koja rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja bude sadržavala konačni dogovor o iranskom nuklearnom programu, za razliku od privremenog šestomesečnog sporazuma postignutog prošlog meseca u Ženevi, može da sadrži okidače za automatsko vraćanje na snagu sankcija protiv Irana ukoliko ta država prekrši dogovor", istakla je Rajsova.

"Nećemo osmisliti niti prihvatiti sporazum koji ne bude obezbedio da mi možemo tačno da potvrdimo šta oni rade. A ukoliko budu uhvaćeni da rade nešto što je suprotno dogovoru, pobrinućemo se da oni budu ponovo izloženi pritisku", rekla je Suzan Rajs, dodajući da mehanizmi tih "automatskih okidača" još nisu do kraja osmišljeni.

"Nismo još sastavili tu rezoluciju, ali je ona potpuno izvodljiva. SAD ne žele da Iran bude u mogućnosti da radi na proizvodnji nuklearne bombe, a ne bude otkriven", rekla je savetnica američkog predsednika Obame za nacionalnu bezbednost.

U skladu sa privremenim sporazumom postignutim u novembru, zvanični Teheran je pristao da u narednih šest meseci ograniči rad na svom nuklearnom programu u zamenu za delimično ublažavanje sankcija.
XS
SM
MD
LG