Dostupni linkovi

Tajland: Antivladini demonstranti sprečavaju prijave za izbore


Stotine tajlandskih antivladinih demonstranata blokiralo je danas prilaz stadionu u Bangkoku kako bi sprečili političke predstavnike da prijave svoje kandidature za najavljene februarske opšte izbore.

Predstavnici devet partija, medju kojima je i vladajuća, uspeli su da udju u prostorije gde se prijavljuju kandidature, rekao je zvaničnik Izborne komisije. On je kazao da su mnoge stranke uložile žalbu jer njihovi zvaničnici nisu mogli da udju u zgradu, pošto su demonstranti blokirali prilaz zgradi.

Na ulice Bangkoka juče je izašlo oko 150.000 ljudi, dan nakon što je opozicija najavila da će bojkotovati prevremene opšte izbore.

Jingluk šinavatra najavila je početkom decembra prevremene izbore koji bi trebalo da budu održani u februaru sledeće godine, što je bio njen odgovor na masovne proteste protiv nje i njene vlade.

Povod za proteste je opšte uverenje da je Jingluk šinavatra samo marioneta svog brata Taksina šinavatre, koji je svrgnut u vojnom puču 2006. godine, posle optužbi za korupciju i zloupotrebu položaja.

Glavna tajlandska opoziciona Demokratska partija objavila je u subotu da neće učestvovati na februarskim izborima. Demonstranti su ostali pri svom zahtevu da se formira "narodni savet" koji bi na vlasti bio 18 meseci, posle čega bi bili održani izbori.
XS
SM
MD
LG