Dostupni linkovi

Turska: Smenjeno još 25 policajaca


Turske vlasti smenile su još 25 šefova policije u okviru masovne ištrage o korupciji, a novinarima je zabranjeno da ulaze u policijske stanice širom zemlje.

U okviru istrage, koja je počela pre sedam dana, privedeno je na desetine ljudi koji se smatraju bliskim vladi premijera Redžepa Tajipa Erdogana i smenjeno je oko 70 policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja, uključujući načelnika policije u Istanbulu.

Jedan od prvih poteza novog načelnika istanbulske policije Selamija Altinoka bio je da zabrani novinarima da ulaze u policijske stanice širom zemlje, izvestili su lokalni mediji, a prenosi Rojters.

Erdogan je istragu nazvao "prvljavom kampanjom" protiv njegove vlasti i doveo je u vezu sa letošnjim antivladinim protestima.

Juče je do suđenja oslobođeno 33 ljudi, dok su zvanično uhapšene i optužene 24 osobe, među kojima su sinovi druge dvojice ministara i generalni direktor državne Halkbank.

Razvoj događaja u Turskoj razotkrio je duboki razdor između Erdogana i njegovog bivšeg saveznika Fetulaha Gulena, islamskog sveštenika koji se nalazi u SAD, a ima veliki uticaj na tursku policiju i sudstvo.

Erdoganova pozicija nije direktno ugrožena, ali bi spor između njegove Partije pravde i razvoja i Gulenovog pokreta Hizmet mogao da doprinese rezultatu lokalnih izbora u martu, ocenjuje britanska agencija.

Presednički izbori u Turskoj biće održani u avgustu 2014, a parlamentarni u 2015. godine.
XS
SM
MD
LG