Dostupni linkovi

Rusija blokira stranice koje pozivaju na proteste i ekstremizam


Ruski zakonodavci donijeli su zakon koji omogućava tužioca da izdaju nalog za blokiranje web-stranica koje promoviraju nerede, proteste, rasnu netrpeljivost ili ekstremizam, bez sudske odluke. Kritičari navode kako bi zakon mogao prekršiti ustavna prava.

Prema zakonu, Ured državnog tužioca može oformiti posebnu agenciju koja će surfati internetom u potrazi za provokativnim porukama. Samo državni tužioc i njegovi zamjenici moći će narediti blokiranje stranica.

Vlasnici stranica saznat će za blokiranje tek nakon što se ono dogodi, a stranice će biti vraćene tek nakon što se ukloni neprikladan sadržaj. Trenutno je u Rusiji potrebno nekoliko dana za sudski nalog o blokiranju stranice koja sadrži ekstremističke materijale.

Među sadržajima koji dovode do blokiranja su pozivi na javne događaje koji krše ustaljeni poredak, ekstremizam ili terorističke aktivnosti. Također, sadržaji koji izazivaju konflikte između nacija ili religija mogu biti zabranjeni.

Zakon će se odnositi i na stranice pohranjene na serverima u stranoj nadležnosti. Ukoliko kompanija koja pruža usluge hosting odbije ukloniti sadržaj nakon obavijesti, bit će blokirana u Rusiji.

Novi zakon proširio je listu nezakonitog sadržaja koji može biti blokiran bez sudskog naloga. Trenutno, samo dječija pornografija i informacije koje promoviraju zloupotrebu droga i samoubistvo mogu biti blokirani.

Predsjednički komitet ljudskih prava kritikovao je zakon, tvrdeći kako državnom tužiocu daje moć za ozbiljno kršenje ustavnih sloboda i prava građana te stvara iluziju borbe protiv ekstremizma, umjesto stvarnog rada na njegovoj eliminaciji. Zakon sada čeka odobrenje ruskog Gornjeg doma parlamenta, Federalnog vijeća i predsjednika Vladimira Putina. Na snagu bi trebao stupiti 1. februara naredne godine.
XS
SM
MD
LG