Dostupni linkovi

Vašington Post: CIA pomogla u ubijanju članova FARK


Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) je svojim tajnim programom pomogla kolumbijskoj vladi da pogubi najmanje dvadesetak vođa FARK-a.

Pored toga, kolumbijska vlada je imala "značajnu pomoć u prisluškivanju" od američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), naveo je Vašington post, a prenela agencija AP.

Sjedinjene Američke Države su Kolumbiji dostavile i GPS opremu koja može da se upotrebi za transformaciju obične municije u takozvane pametne bombe, koje mogu precizno da pogode određene mete, čak i ako se one nalaze u gustoj šumi.

Snage kolumbijske vlade su u martu 2008. ubile glavnog komandanta FARK-a Raula Rejesa u jednom od nekoliko kampova pobunjenika u džungli sa ekvadorske strane granice, a "Vašington post" navodi da su tom prilikom korišćene "pametne bombe".

Ti navodi američkog lista se temelje na intervjuima sa više od 30 bivših i sadašnjih američkih i kolumbijskih zvaničnika, koji su želeli da ostanu anonimni, jer se tajni program CIA i dalje sprovodi.

Zvaničnici CIA nisu želeli da komentarišu otkriće "Posta".

Kolumbijska vlada i FARK od kraja 2012. vode mirovne pregovore u Havani, ali dosad nije proglašeno primirje između dve strane.

Pobunjenici su pokrenuli oružanu pobunu 1964. godine, a njihova brojnost je, zahvaljujući akcijama kolumbijske vlade, uz pomoć SAD, smanjena na 9.000 boraca.
XS
SM
MD
LG