Dostupni linkovi

Direktor obaveštajne službe objavio još dokumenata o NSA


Direktor američke Nacionalne obaveštajne agencije Džejms Klaper obelodanio je još dokumenata koji pokazuju kako je Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prvi put autorizovana da počne prikupljanje telefonske i internet komunikacije radi otkrivanja terorista Al kaide.

Klaper je objasnio u saopštenju da je američki predsednik Džordž Buš prvi autorizovao špijuniranje u oktobru 2001. godine, u okviru programa nadziranja terorista, neposredno posle napada na SAD 11. septembra 2001, prenela je agencija AP, dodavši da je Buš program obelodanio 2005. godine.

Program nadziranja terorista, koji je morao da bude produžavan naredbom predsednika na svakih 30 do 60 dana, zamenjen je zakonom o stranom obaveštajnom nadziranju, po kome sud daje dozvolu prikupljanju podataka tajnim nadziranjem.

Američki predsednik Barak Obama u petak je izjavio da će razmotriti neke promene u programu nadziranja telefonske komunikacije Amerikanaca koji sprovodi NSA.

Federalni sud je ove sedmice presudio da je program prikupljanja podataka NSA neustavan, a predsednički savetnički panel preložio je 46 promena u operacijama NSA.

Te preporuke uključuju i da NSA ide pred sud za svaku pretragu telefonske baze podataka i da tu bazu podataka čuva neka treća strana - ne vlada.
XS
SM
MD
LG