Dostupni linkovi

Hašim Tači za izmene kosovskog Ustava


Premijer Kosova Hašim Tači zauzeo se danas za izmene kosovskog Ustava koje bi bile preduslov za reformu izbornog sistema, i pozvao organizacije civilnog društva, javne ličnosti i medije da daju svoj doprinos tom procesu.

"Izborna reforma je potrebna i neophodna. Bez ustavnih promena ne može biti prave izborne reforme", napisao je kosovski premijer na svom profilu na društvenoj mreži "Fejsbuk".

Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) zatražile su od Kosova da pre parlamentarnih izborima 2014. godine okonča izborne reforme, a ovo je takodje jedan od preduslova u procesu Stabilizacije i pridruživanja Kosova EU.

Lideri kosovskih partija su se saglasili oko većine otvorenih pitanja o reformi, a sporno je ostalo pitanje da li će se predsednik Kosova birati neposredno ili u Skupštini, kako je do sada bila praksa, kao i pitanje rezervisanih mesta za manjine.

Lider najveće opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova (DSK), Isa Mustafa zauzeo se danas protiv zadržavanja rezervisanih mesta za pripadnike manjina u Skupštini Kosova jer se "tako može oštetiti razvoj demokratije na Kosovu".

"Ova (rezervisana) mesta vode ka planu Ahtisari plus. Sve političke snage na Kosovu su bile protiv otvaranja takvih procesa, jer stvaraju političku nestabilnost", rekao je Mustafa u interviju za Radioteleviziju Kosova.
XS
SM
MD
LG