Dostupni linkovi

Hejg: Srbija će biti značajan član evropske porodice


Srbija će biti značajan član evropske porodice, ocenio je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg i istakao da je "važno da se proces normalizacije odnosa Srbije sa Kosovom ne zaustavlja".

"Ispravno je da se posvećenost Srbije njenoj budućnosti u EU, kao i napori koji su tokom prethodnih nekoliko godina preduzeti na poboljšanju odnosa u regionu nagrade", navodi se u autorskom tekstu Hejga koji je danas objavila Politika.

On je naveo da se EU iz ovih razloga, tokom jučerašnjeg sastanka Evropskog saveta, složila da bi Srbiju trebalo nagraditi datumom za početak pregovora o pristupanju EU.

"Jedva čekam da u januaru ti pregovori počnu", poručio je Hejg.

Ministar je rekao da je Velika Britanija jedan od glavnih zagovornika daljeg proširenja EU i da "ostaje potpuno posvećena tom procesu".

Prema njegovim rečima, važno je da proces pristupanja razreši sve moguće buduće probleme što pre, a što se tiče odnosa u regionu, to izmedju ostalog znači da se normalizacija odnosa sa Kosovom ne zaustavlja.

"Dijalog izmedju Srbije i Kosova trebalo bi ubrzo nastaviti, obezbedjujući primenu do sada postignutih dogovora, kao i postizanje novih dogovora u drugim oblastima, koji će postepeno poboljšati dobre susedske odnose izmedju Srbije i Kosova, ali takodje doprineti i poboljšanju života ljudi sa obe strane granice", smatra Hejg.

Hejg je naveo je i da "pristupni pregovori traju dugo" i da reforme koje treba spovesti neće biti lake, ali da, "kao što je Srbija tokom 2013. pokazala kroz normalizaciju odnosa sa Kosovom, suštinski napredak je moguć uz snažnu političku volju i posvećenost reformama".
XS
SM
MD
LG