Dostupni linkovi

Kremlj: Hodorkovski slobodan da se vrati u Rusiju


Bivši ruski naftni magnat Mihail Hodorkovski, koji je došao u Nemačku pošto ga je pomilovao ruski predsednik Vladimir Putin posle deset godina zatvora, može slobodno je da se vrati u Rusiju, saopštio je danas Kremlj.

"Apsolutno je slobodan da se vrati u Rusiju", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov ali nije precizirao da li je bilo postavljenih uslova za njegovu slobodu i da li će u Rusiji moći da se bavi politikom.

Peskov je samo rekao da je Hodorkovski (50) napisao dva pisma Putinu, jedno kratko zvanično i jedno dugo i lično, ali nije naveo detalje iz pisama.

Radio Eho Moskve javio je danas da je Hodorkovski pronašao svog starijeg sina Pavela u Berlinu.

"Oni su trenutno zajedno u Berlinu", rekla je njihova rodjaka Olga Pispanen radiju.

Hodorkovski, koga je pomilovao predsednik Rusije Putin, stigao je juče u Berlin, a Nemačka je saopštila da je Berlin "iza kulisa" radio na oslobadjanju tog opozicionara i oštrog kritičara Kremlja.

Ruski predsednik neočekivano je u petak, posle svoje godišnje konferencije za novinare, najavio da će pomilovati Hodorkovskog.

Hodorkovski je uhapšen 2003. i osudjen 2005. na 13 godina zatvora zbog pranja novca i korupcije što je, po ocenama mnogih, bio obračun vlasti sa biznismenom koji je kritikovao Kremlj i finansirao opoziciju.

Ta presuda mu je povećana na 14 godina posle drugog sudjenja 2010. za "kradju nafte i pranje novca" od 23,5 milijardi dolara, a donedavno mu je, kako se u petak pisalo u medijima, pretilo još jedno sudjenje.
XS
SM
MD
LG