Dostupni linkovi

Članice Pusi rajot na slobodi pre Nove godine


Članice ruske pank grupe Pusi rajot Nadežda Tolokonjikova i Marija Aljohina biće puštene na slobodu pre Nove godine, u skladu sa Zakonom o amnestiji koji je ove nedelje usvojen u Rusiji, saopštio je danas advokat Pjotr Zajkin.

Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jektarina Samucevič osudjene su 2012. na po dve godine zatvora za huliganstvo, pošto su u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi izvele performans u znak protesta zbog kandidature Vladimira Putina za treći predsednički mandat.

Nakon što su uložile žalbu, presuda Tolokonjikovoj i Aljohinoj je potvrdjena, a Jektarina Samucevič osudjena je na uslovnu kaznu.

Tolokonjikova i Aljohina imaju malu decu, a Zakonom o amnestiji, koji je ruski parlament usvojio juče, predvidja se amnestija izmedju ostalih, majki maloletene dece i svih osudjenih za huliganstvo.

"Aljohina najverovatnije neće biti puštena ovog vikenda, već sledeće nedelje", rekao je njen advokat Zajkin i dodao da administracija priprema sve neophodne dokumente neophodne za njeno oslobadjanje.

Tužilaštvo regiona Kransojarsk još uvek zatvoru nije predalo neophodna dokumenta za oslobadnjanje Tolokonjikove, javila je agencija Itar Tas.
XS
SM
MD
LG