Dostupni linkovi

Tužitelj zatražio odgodu suđenja kenijskom predsjedniku


Tužitelj Međunarodnog krivičnog suda zatražio je odgodu suđenja kenijskom predsjedniku Uhuru Kenyatti u četvrtak nakon što je niz svjedoka odustalo od svjedočenja, što je znatno oslabilo slučaj tužilaštva.

U saopćenju iz suda se navodi da je Fatou Bensouda rekla da joj je potrebno više vremena da sakupi dokaze nakon što je jedan svjedok tužilaštva odlučio povući svoj iskaz, a drugi priznao da je lažno svjedočio, prenio je Reuters.

- Trenutno, slučaj protiv Kenyatte ne zadovoljava visoke dokazne standarde potrebne za suđenje - rekla je ona, dodavši da će kasnije razmotriti da li će daljnji dokazi omogućiti da se ispune zahtjevi suda.

Kenyatta, kome suđenje treba da počne 5. februara, optužen je za podsticanje etničkog nasilja nakon izbora 2007. godine i organizovanja sukoba u kojima je poginulo oko 1.200 ljudi.

Njegovom zamjeniku i nekadašnjem suparniku Williamu Rutu, koji je suočen sa sličnim optužbama, suđenje je počelo ove godine.

Zahtjev za odgodu, koji će sudije vjerovatno odobriti, mogao bi pomoći u smanjenju tenzija između suda i saveznika Kenije u Afričkoj uniji, koji su je optužili za postkolonijalno miješanje koje bi moglo dovesti do destabilizacije u zemlji.
XS
SM
MD
LG