Dostupni linkovi

Iran i šest svjetskih sila nastavili pregovore


Iran i šest svjetskih sila nastavili su pregovore na nivou stručnjaka u Ženevi u četvrtak.

Pregovori imaju za cilj da pronađu način za implementaciju sporazuma kojim se Teheran obavezuje na smanjenje nuklearnih aktivnosti u zamjenu za djelimično ukidanje ekonomskih sankcija.

Razgovori o detaljima prošlomjesečnog historijskog sporazuma su prekinuti kada su se teheranske diplomate vratili u Iran prošle sedmice, jer su Sjedinjene Države odlučile da stave na crnu listu 19 iranskih kompanija i državljana.

Međutim, diplomate kažu da je napredak ostvaren tokom četverodnevnog sastanka od 9. do 12. decembra u Beču, javio je Reuters.

To bi moglo da znači da bi sedam zemalja - Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Francuska, Veika Britanija, Njemačka i Iran - mogli dogovoriti datum kada će sporazum stupiti na snagu.

Tačnije, mogli bi odlučiti o tome kada će zapadne vlade ukinuti neke ekonomske sankcije i kada će Iran ograničiti svoje nuklearne aktivnosti.

- Bili smo na naprednom stepenu u Beču. Puno posla je urađeno - rekao je jedan od diplomata šest svjetskih sila.

Međutim, diplomata, koji je želio ostati anoniman, upozorio je da su neke zapadne diplomate zabrinute da bi Iran mogao biti "puno teži" u dogovoranju tehničkih detalja jer je Washington ovog mjeseca odlučio da će pooštriti sankcije.

Sporazum ima za cilj da ograniči nuklearni program Irana na period od šest mjeseci kako bi se dobilo na vremenu za postizanje konačnog dogovora.
XS
SM
MD
LG