Dostupni linkovi

Dačić: Uvođenje viza ponovo velika opasnost za Balkan


Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je Srni da bi mogućnost suspenzije vizne liberalizacije mogla predstavljati "veliku opasnost" za zemlje zapadnog Balkana kada ta odluka EU stupi na snagu 9. januara, imajući u vidu da je bezvizni režim jedno od trenutno najvećih dostignuća koje imaju na evropskom putu.

Dačić je rekao da se Srbija realno suočava sa paradoksom da je uložila maksimum napora da formalno dobije pregovore o članstvu rješavajući najteža moguća pitanja – dijalog sa Prištinom i unutrašnjo-političke reforme, a da joj, sa druge strane, prijeti opasnost od suspenzije vizne liberalizacije zbog velikog broja ljudi iz Srbije koji traže azil u zemljama EU.

"Ne možemo da primenjujemo represivne mere, ali svi moramo biti svesni realne opasnosti koja postoji. Preduzećemo sve što možemo, a naročito je važno da i zemlje EU preduzimaju mere kada je reč o skraćivanju rokova za rešavanje pitanja azila", rekao je Dačić u Budvi, gdje učestvuje na forumu "EU - zapadni Balkan".

On je istakao da značajan broj azilanata dolazi iz zemalja zapadnog Balkana, a u Njemačkoj je posebno veliki broj iz Srbije. Dačić smatra da lica iz Srbije azil traže iz ekonomskih razloga, a u najvećem broju slučajeva u pitanju su Romi i Albanci.

"U nastavku zasedanja razgovaraće se o viznoj liberalizaciji. Postoji otežavajuća okolnost da je EU usvojila mogućnost suspenzije vizne liberalizacije u slučaju kada iz pojedine zemlje dođe do drastičnog povećanja ili ilegalnih emigranata ili takozvanih azilanata", rekao je Dačić.

Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova Srbije, rekao je da će u prvoj polovini februara ekspertske misije Evropske komisije doći u Srbiju i analizirati stanje u oblasti pravde i unutrašnjih poslova.
XS
SM
MD
LG