Dostupni linkovi

Hrvatski zastupnici u EU zauzeli se za BiH


Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Davor Stier i Tonino Picula zauzeli su se juče na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta za učinkovitiju politiku EU-a prema Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz njihovih
ureda.

Davor Ivo Stier ukazao je na nedostatak koherentne europske politike prema Bosni i Hercegovini, što je dovelo do percepcije da u toj zemlji veći utjecaj imaju Rusija ili Turska.

"Kada se može očekivati koherentnija i učinkovitija europska politika prema BiH?", upitao je Stier visoku predstavnicu EU-a za vanjske poslove Catherine Ashton, koja je europskim zastupnicima podnijela izvješće nakon sastanka Vijeća za opće poslove EU-a.

Picula je upitao Ashton kako vidi perspektivu BiH u nadolazećoj godini s obzirom na to da je to ondje izborna godina, zbog neuspjeha provedbe presude "Sejdić-Finci" i prilagodbe izbornog zakonovodstava.

Dodao je da žali što je status BiH ostao isti zbog toga što je zemlja kontinuirano blokirana usljed unutarnjih dugotrajnih zastoja.

"Izražavam nadu da završetak 2013. znači kraj dugog razdoblja obilježenog nedostatnim interesom međunarodne zajednice za post-daytonske strukturalne devijacije jedine zemlje na Balkanu bez jasnog i iskrenog unutarnjeg konsenzusa oko europske perspektive", kazao je.

Picula je istaknuo da su reforme u BiH potrebne, te pozvao političke lidere u toj zemlji da počnu s intenzivnim i ozbiljnim radom za dobrobit europske budućnosti svojih građana.
XS
SM
MD
LG