Dostupni linkovi

UN osudile Siriju zbog prisilnih nestanaka


Sirijski aktivisti i drugi građani nestali su u tajnim pritvorima u okviru "raširene kampanje terora nad civilnim stanovništvom" koju provodi vlada u Damasku, saopćili su u četvrtak istražitelji UN-a.

Praksa prisilnih nestanaka u Siriji - otmica koje vlasti često negiraju - dovoljno je sistematska da preraste u zločin protiv čovječnosti - navode oni u izvještaju, prenosi Reuters.

Neke oružane grupe u Siriji, prije svih Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), također su počele otimati ljude i odvoditi ih u tajne zatvore, negirajući njihovo pritvaranje, što je preraslo u zločin prisilnih nestanaka ljudi, navodi se u izvještaju.

ISIL je također tražio otkupninu ili razmjenu zatvorenika, što također predstavlja ratni zločin, dodaju se u izvještaju.

U posebnom izvještaju, Amnesty International sa sjedištem u Londonu, saopćio je da su islamski militanti počinili "šokantan katalog zločina" u tajnim zatvorima širom sjeverne Sirije, uključujući mučenja, bičevanja i ubistva nakon kolektivnih suđenja.

Većina svjedoka identifikovala je, međutim, sirijske obavještajne službenike, vojnike i provladine milicije kao one koji otimaju ljude čija sudbina kasnije postane nepoznata, navodi se u izvještaju nezavisnih istražitelja U-a, koje predvodi Brazilac Paulo Pinheiro.
XS
SM
MD
LG