Dostupni linkovi

Ministri finansija EU postigli dogovor oko sanacije banaka


Ministri financija Evropske unije postigli su kasno sinoć nakon višesatnog sastanka
dalekesežni dogovor o drugom stupu bankovne unije, koja osigurava da se banke ne spašavaju sredstvima poreznih obveznika, što je eurozonu 2008. gurnulo u duboku krizu.

" Porezni obveznici više neće plaćati račune za pogreške banaka, s ovim se završava razdoblja masovnog spašavanja banaka", rekao je na konferenciji za novinare povjerenik za unutarnje tržiše i financijske usluge Michel Barnier.

Među najtežim pitanjima koja su stajala na putu do dogovora bilo je ko će donositi odluke o sanaciji ili likvidaciji banaka. Francuska se zauzimala da to bude Evropska komisija, dok se Njemačka tome protivila i tražila da posljednju riječ imaju zemlje članice.

Na kraju je postignut dogovor koji je puno bliži njemačkom stajalištu - jedinstveni mehanizam za sanaciju banaka imat će vijeće za sanaciju, koje će odlučivati hoće li neka banka ići u dokapitalizaciju ili likvidaciju. Odluke vijeća za sanaciju stupit će na snagu 24 sata nakon usvajanja, osim ako se Vijeće EU-a, koje predstavlja zemlje članice, na prijedlog Komisije tome ne usprotivi.

Njemačko stajalište je prevladalo i kada je u pitanju fond za sanaciju banaka. On će se uspostaviti međuvladinim sporazumom, koji zemlje eurozone trebaju ispregovorati do 1. marta 2014. godine.

Jedinstveni nadzor banaka počet će se provoditi od novembra 2014. godine, a jedinstveni mehanizam za sanaciju od početka 2015. godine.

Povijesni dogovor postignut je uoči samita EU-a, na kojem će se danas popodne okupiti čelnici 28 zemalja članica.
XS
SM
MD
LG