Dostupni linkovi

Optužnica protiv četiri osobe zbog zločina u BanovićimaTužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv četiri osobe koje se terete za ratne zločine počinjene nad civilima srpske nacionalnosti na području Banovića, 1992. godine.

Optužnica je podignuta protiv Eseda Kočića, Miralema Čolića, Fikreta Mrkonjića i Mirze Dedića, koji su bili pripadnici Vojne policije i policijskih struktura Štaba Teritorijalne odbrane opštine i Policijske stanice Banovići.

Oni se terete da su za vreme rata u BiH i sukoba pripadnika Vojske RS i Teritorijalne odbrane RBiH na području opštine Banovići, od početka maja do kraja jula 1992, u zarobljeničkom objektu zgrade Železničkog saobraćaja gde su bile zatvorene osobe srpske nacionalnosti, učestvovali u ubistvu, sakaćenju, svireposti, mučenju, nanošenju povreda fizičkog integriteta i zdravlja, te pljački ličnih stvari.

Optuženi se terete da su zarobljenike, srpske civile, tukli raznim predmetima i oruđima, mučili ih na izrazito ponižavajuće načine, pretili im smrću uz guranje cevi vatrenog oružja u usta te ih nakon premlaćivanja, teško povređene i sa višestrukim prelomima, ostavljali zatvorene bez lekarske pomoći i po nekoliko dana. Kao posledica premlaćivanja, jedan zatvorenik je preminuo.
XS
SM
MD
LG