Dostupni linkovi

Mursiju će se suditi i za špijunažu



Bivšem islamističkom predsedniku Egipta Muhamedu Mursiju, protiv kojeg se vodi proces zbog pogibije demonstranata, biće suđeno i zbog "špijuniranja" čiji su cilj bile "terorističke" akcije, javila je danas egipatska agencija Mena.

Isti proces vodiće se i protiv još 35 osoba, uglavnom visokih zvaničnika Muslimanskog bratstva, uključujući i lidera te grupe Muhameda Badija, kao i zvaničnika koji su bili na vlasti tokom Mursijevog predsedničkog mandata.

Njima će se suditi zbog "špijuniranja u interesu stranih organizacija u cilju izvođenja terorističkih akcija u zemlji", navodi Mena, kao i zbog "odavanja poverljivih bezbednosnih informacija stranoj zemlji", "finansiranja terorizma" i "podrivanja teritorijalnog integriteta".

Mursija je vojska svrgla sa vlasti u julu, posle masovnih demonstracija na kojima je zahtevan njegov odlazak. Njemu se trenutno sudi za saučesništvo u ubistvu demonstranata i taj proces treba da bude nastavljen 8. januara.

Mursija je tužilaštvo u julu ispitalo o okolnostima njegovog bekstva iz zatvora početkom 2011, tokom pobune u kojoj je sa vlasti proteran bivši lider Hosni Mubarak. On je tada bio optužen da su mu pomogle radikalne strane grupe poput libanskog Hezbolaha ili palestinskog Hamasa.
XS
SM
MD
LG