Dostupni linkovi

Na drugu godišnjicu smrti Dan kratkih pantalona za HavelaČesi danas odaju poštu poslednjem predsedniku Čehoslovačke i prvom samostalne Češke, piscu, disidentu, jednom od simbola "plišane revolucije" 1989. godine a hiljade među njima na bizaran način - zavrnutim nogavicama pantalona, tako da dopiru do gležnjeva.

Dan kratkih pantalona za Havela podseća na njegovu prvu inauguraciju kada je u decembru 1989. godine na smotru počasne straže u zamku Hradčani izašao kao novi predsednik Čehoslovačke oniži disident u loše skrojenom kaputu i neuobičajeno kratkim nogavicama, kao da pantalone ni nisu njegove.

Ta fotografija je obišla ceo svet, našla se i na tapetu modne policije a na prvu godišnjicu Havelove smrti setili su je se njegovi simpatizeri i rešili da zavrnu nogavice, slikaju se i pošalju svoju sliku na Fejsbuk, gde su se na profilu Dana kratkih pantalona našle hiljade takvih fotografija, ne samo iz Češke i Slovačke.

"Takav hepening znači da bi se Havel šalio na svoj račun a on je to umeo jako dobro. To su upravo stvari koje je on veoma voleo", kazao je Havelov prijatelj i dugogodišnji portparol Ladislav Špaček.

Drugu godišnjicu odlaska Vaclava Havela Češka obeležava više privatno, nego nekim zvaničnim državnim komemorativnim svečanostima. Misu za Havela služi poglavar Češke katoličke crkve, kardinal Dominik Duka, Havelov prijatelj iz disidentskih dana i zatvora, predsednik Češke Miloš Zeman polaže venac na njegov grob ali glavno sećanje na Havela organizuje pozorište, teatar Arha u Pragu kao veče sećanja nazvano "Od Velvet Andergraund do Velvet Revolušen".

Uoči godišnjice oglasili su se i Havelovi politički oponenti, među njima i najveći politički protivnik, arhitekt ceške tranzicije, bivši češki premijer i kasnije naslednik Havela na čelu Češke - Vaclav Klaus.

U intervjuu češkoj televiziji ČT Klaus je za sadašnju duboku krizu na češkoj političkoj sceni optužio Havela, autora eseja "Moć nemoćnih" i njegovu borbu za građansko društvo i tzv. Nepolitičku politiku. "Dve godine nakon svoje smrti konačno slavi uspeh sa svojom teorijom nepolitičke politike i borbe protiv političkih partija", kazao je Klaus koji je kao pristalica nacionalne države i demokratije zasnovane isključivo na političkim strankama za Havelova života bio sa njim u neprestanom sporu.
XS
SM
MD
LG