Dostupni linkovi

U 2013. ubijeno 52 novinara širom sveta


U 2013. godini 52 novinara je ubijeno, što je za trećinu manje nego godinu dana ranije, mada se još oko 30 vodi kao nestalo u ratom zahvaćenoj Siriji, a 211 novinara se nalazi u zatvorima širom sveta, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ) sa sedišem u Njujorku.

Komitet je naveo da je 21 novinar ubijen u Siriji, šest u Egiptu, pet u Pakistanu, četiri u Somaliji, tri u Brazilu i isto toliko u Iraku, dok su u Maliju i Rusiji po dvojica ubijena u prošloj godini.

Po jedan novinar ubijen je u Turskoj, Bangladešu, Kolumbiji, Filipinina, Indiji i Libiji i još oko 30 novinara se vode kao nestali u Siriji, prenela je agencija AFP.

Drugu godinu za redom, Turska je najpoznatija na svetu po broju "utamničenih" novinara, slede Iran i Kina, pošto se u tim zemljama u zatvorima nalazi više od polovine od 211 novinara zatvorenih širom sveta u 2013.

U Vijetnamu je broj novinara iza rešetaka porastao sa 14 u 2012. na 18 u ovoj godini, ali kako iz CPJ navode "uznemiravajući je rast broja osuđenika među novinarima u zemljama kao što su Vijetnam i Egipat".
XS
SM
MD
LG