Dostupni linkovi

Makedonija: Vanredne mjere u četiri grada zbog zagađenja


Makedonska vlada proglasila je kratkoročne vanredne mjere u četiri grada, uključujući Skoplje, zbog velike zagađenosti zraka čiji je uzrok, kako je navelo Ministarstvo za zaštitu prirodne sredine, motorna vozila i upotreba čvrstih goriva za grijanje domaćinstava.

Zbog zagađenosti zraka koja danima prelazi nivo dopuštenog, Ministarstvo je, između ostalog, izdalo uputstvo državnim ustanovama i privatnim tvrtkama iz Skoplja, Bitolja, Kičeva i Tetova da trudnice i osobe starije od 60 godina oslobode obaveze dolaska na posao.

Takođe, vrtićima, osnovnim i srednjim školama preporučeno je da do subote, 21. prosinca, obustave aktivnosti na otvorenom, a radnicima koji rade napolju - kao što su građevinski, da to čine između 11 i 17 sati, rekao je portparol Vlade Aleksandar Đorgijev.

Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Abdilaćim Ademi rekao je da se preporučuje da se u gradu Skoplju i tri navedene općine zabrani kretanje teretnih vozila u periodu od 7 do 19 sati, odnosno da se u Skoplju promet teretnih vozila preusmjeri na obilaznicu.

Za druge gradove preporučuje se da se teretna vozila ne kreću kroz centar u tom razdoblju, osim vozila koja prevoze kruh i lijekove, a lokalne samouprave pozvane su da intenzivno raščišćavaju ulice.

Proteklih šest dana koncentracija čestica u zraku u tim gradovima premašila je najvišu dopuštenu razinu za zimski period.
XS
SM
MD
LG