Dostupni linkovi

U sukobima u Južnom Sudanu stotine mrtvih


U sukobima u glavnom gradu Južnog Sudana Džubi poginulo je između 400 i 500 ljudi, a skoro 15.000 stanovnika našlo je utočište u bazama UN posle neuspelog državnog udara u nedjelju, javili su zvaničnici međunarodne organizacije.

Sukobi su izbili dan nakon objave predsednika Salva Kira da je sprečen državni udar.

Izmedju 400 i 500 tela prebačeno je u bolnice u Džubi posle sukoba između suprostavljenih frakcija vojske, naveo je pomoćnik generalnog sekretara UN za mirovne operacije Erve Ladsu rekao je pred Savetom bezbednosti UN.

On je dodao da je 800 ljudi povređeno u tim sukobima između snaga vernih južnosudanskom predsedniku Salvu Kiru i onima koji podržavaju jednog od njegovih protivnika, prenele su diplomate prisutne na toj sednici.

Podaci su dobijeni iz bolnica u Džubi ali UN nije još u stanju da proveri te podatke, rekao je Ladsu. Zvaničnik UN je naveo da su novi sukobi izbili juče.

U noći od ponedeljka na utorak čuli su se novi pucnji i detonacije u raznim delovima grada uprkos policijskom času na snazi od 18.00 časova uveče do jutra, a stanovnici su se zatvorili u svoje kuće, rekao je jedan novinar agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG