Dostupni linkovi

Amnesti: Kina fingira ljudska prava


U Kini najava ukidanja radnih logora za prevaspitavanje nije ništa više od kozmetičke promene jer se i dalje krše ljudska prava, tvrdi Amnesti internešenel.

Proizvoljni pritvor i dalje ostaje kroz nezvanične, takozvane “crne zatvore”, rehabilitacione centre i druge objekte, navodi se u izveštaju. Prevaspitavanje kroz rad, poznato kao „laodjiao“, uspostavljeno je 50-ih godina od strane vladajuće Komunističke partije, koja je prošlog meseca najavila ukidanje tog sistema.

Ovaj sistem je predvidjao da policija može izreći kaznu do četiri godine radnog logora bez sudjenja. Ta mera je ponajviše korišćena za sitne prestupnike, ali isto tako pominjana kao sistem za kršenje prava od strane zvaničnika koji su tražili kažnjavanje podnosilaca žalbi višim organima, prenosi AFP.

AI je pozdravio najavu Kine, ali dodaje da zaštitnici ljudskih prava, zastupnici demokratije, uzbunjivači i drugi politički aktivisti sve češće postaju meta pretnji krivičnim pritvaranjem, kratkoročnih administrativnih pritvaranja i „prisilnih nestanaka“.

Postoji realan rizik da kineske vlasti ukinu jedan sistem kažnjavanja samo radi proširenja drugog tipa sve dok ne bude sveobuhvatne promene u politici i praksi kažnjavanja pojedinaca i grupa za korišćenje svojih prava, upozorava AI.

Izveštaj AI, kako se ističe, sačinjen je na osnovu više od 60 vodjenih razgovora u protekle četiri godine sa ranijim pritvorenicima u radnim logorima i drugim zatvorenicima, koji su bili izloženi i zlostavljanjima.
XS
SM
MD
LG