Dostupni linkovi

FIFA suspendovala Šimunića na 10 utakmica


Svetska fudbalska federacija (FIFA) kaznila je u ponedeljak hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića sa 10 utakmica zabrane igranja zbog ustaškog pozdrava na meču u Zagrebu.

FIFA je saopštila da će Šimunić morati da plati i 30.000 švajcarskih franaka kazne.

Šimunić je posle pobede nad Islandom 19. novembra i plasmana Hrvatske na Svetsko prvenstvo u Brazilu uzeo mikrofon i vikao "za dom!", a publika je odgovarala "spremni!".

"Komisija se složila da je taj pozdrav diskriminatorski i da vređa dostojanstvo raznih ljudi na osnovu, između ostalih, rase, religije ili porekla, što je jasno kršenje člana 58. disciplinskog pravilnika FIFA', navodi se u saopštenju.

Šimunić će prve mečeve suspenzije početi da služi na Svetskom prvenstvu u Brazilu. Ako Šimunić ne odsluži kaznu u Brazilu, ona će se preneti na naknadne službene mečeve. Osim što neće moći da igra, ovaj defanzivac neće smeti da uđe ni na jedan stadion dok mu traje suspenzija.

"FIFA je posvećena borbi protiv svake vrste diskriminacije u fudbalu i vredno radi sa svim svojim članicama širom sveta na obrazovanju i širenju poruke mira i poštovanja...Rezolucija o borbi protiv rasizma i diskriminacije...zagovara upotrebu strožijih kazni da bi se poslala snažnija poruka da diskriminaciji nema mesta u fudbalu", navodi se u saopštenju.

Drugi hrvatski reprezentativac, Mario Mandžukić, kažnjen je jednom utakmicom neigranja zbog grubog prekršaja i crvenog kartona na utakmici protiv Islanda. To znači da će Mandžukić propustiti premijernu utakmicu svetskog prvenstva između Hrvatske i domaćina Brazila 12. juna sledeće godine u Sao Paulu.

Uz ove pojedinačne kazne, Hrvatski fudbalski savez kažnjen je sa 70.000 švajcarskih franaka.
XS
SM
MD
LG