Dostupni linkovi

Ešton ministrima EU: Početi pregovore sa Srbijom


Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton je u ponedeljak u Briselu ministrima inostranih poslova EU rekla da treba početi pregovore o članstvu sa Srbijom i navela da se "radi na završnim pojedinostima" i za rešenje za pravosuđe na severu Kosova.

Ketrin Ešton je to izjavila pošto su šefovi diplomatije EU razmenili mišljenje uoči zasedanja u utorak na kojem treba da donesu odluku o usvajanju "pregovaračkog okvira" i pokretanju pregovora o članstvu sa Srbijom.

Visoka predstavnica EU je istakla da je "veoma impresivan spisak dostignuća otkako je postignut aprilski sporazum" Beograda i Prištine.

"Na nekim poljima smo brže napredovali nego što smo očekivali. I upravo sad radimo na završnim pojedinostima pravosudnog sistema", odgovorila je Ešton na pitanje novinara šta je tačno preporučila u izveštaju o Srbiji i napretku u dijalogu Beograd-Priština koji je u ponedeljak uputila vladama članica EU, i da li je ocenila da treba početi pregovore sa Srbijom iako još nije do kraja postignut dogovor o pravosuđu na severu Kosova.

"I sutra ćemo pričati o tome na Savetu za opšte poslove", istakla je Ketrin Ešton.
XS
SM
MD
LG