Dostupni linkovi

Brazil: Sud zabranio radove na stadionu u Manausu


Sud u Brazilu zaustavio je građevinske radove na stadionu u Manausu gdje će biti igrano Svjetsko nogometno prvenstvo naredne godine, nakon što je radnik preminuo poslije pada sa krova objekta.

Tužilaštvo je zatražilo suspenziju radova dok izvođač ne predstavi detaljan izvještaj o sigurnosti lokacije. Muškarac je poginuo nakon što je pao sa visine od preko 30 metara na gradilištu stadiona Arena da Amazonia. Inače, na polovini od 12 stadiona koji trebaju ugostiti SP kasne radovi. Vlasti ocjenjuju da su uvjeti rada nedopustivo opasni te da bi izvođači mogli biti kažnjeni zbog toga.

Nakon tragedije u Manausu Tužilaštvo je ocijenilo kako ne može dozvoliti da potrebna hitnost izvođenja radova odnosi živote radnika, prenosi BBC. Nakon pogibije radnika rad na stadionu već je bio privremeno obustavljen, no nakon zabrane suda izvođač će ukoliko se nastave radovi platiti kaznu od 43.000 dolara.

Radnik Marcleudo de Melo Ferreira (22) preminuo je nakon pada sa krova u bolnici u Manausu, a nekoliko sati kasnije još jedan radnik je preminuo na obližnjem gradilištu od srčanog udara. Njegova porodica je izjavila da je bio premoren.

Građevinski radnici već razmišljaju o tome da stupe u štrajk zbog loših uvjeta rada. Nekoliko radnika dosad je umrlo na gradilištima koja se povezuju sa stadionima, a osnovni razlog je žurba zbog kašnjenja radova.
XS
SM
MD
LG