Dostupni linkovi

Pulski Sanjam knjige dodijelio Kiklope


Na ovogodišnjem, 19. Sajmu knjige u Istri u nedjelju su uručene književne nagrade Kiklop za 2013. godinu u 12 kategorija pa je tako za urednicu ili urednika godine nagradu dobila Gordana Farkaš Sfeci (Naklada OceanMore), a za prozno djelo godine Daša Drndić za knjigu "Belladonna" u izdanju "Frakture" i Roman Simić Bodrožić za knjigu "Nahrani me" u izdanju "Profil Knjige".

Posljednjeg dana sajma u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli, Kiklop za debitantsku knjigu godine uručen je Antoniju Barišiću za knjigu "Srest ćemo se opet" u izdanju naklade "Jesenski i Turk", dok je za pjesničku zbirku godine osvojio Arsen Dedić za zbirku "Kapi za oči" u izdanju "Profil Knjige".

Knjigom eseja godine proglašena je knjiga Irene Lukšić "Gradovi, sela, dvorci: vodič za literarne putnike" u izdanju Hrvatskoga filološkog društva, Disput, dok je Kiklop za publicističku i znanstvenopopularnu knjigu godine pripao Tvrtku Jakovini za knjigu "Trenuci katarze: prijelomni događaji XX. stoljeća" u izdanju Frakture, a za znanstvenu knjigu godine osvojio je Krešimir Bagić za knjigu "Rječnik stilskih figura" u izdanju Školske knjige.

Kiklop za slikovnicu godine dobila je Pika Vončina za slikovnicu "Emilijina vrlo neobična pustolovina" u izdanju nakladničke kuće "Mala zvona", dok je za knjigu za djecu i mladež dobio Zdenko Bašić za knjigu "Mjesečeve sjene: o vješticama i pričama noćnih sati sjeverozapadnog dijela Medvednice i samoborskog kraja" u izdanju "Planetopija".

Književna nagrada Kiklop za knjigu inozemnog autora ili autorice godine dobila je Alice Munro za knjigu "Previše sreće" u izdanju naklade "OceanMore", za prijevod godine Truda Stamać za knjigu Ingeborg Bachmann i Paul Celan "Vrijeme srca: dopisivanje, uz pisma što su ih razmijenili Paul Celan i Max Frisch te Ingeborg Bachmann i Gisele Celan-Lestrange" u izdanju naklade "OceanMore".

Upravni odbor knjižne nagrade Kiklop uručio je Kiklopa za životno djelo Milivoju Solaru, jednom od najistaknutijih hrvatskih proučavatelja književnosti uopće. Autor je dvadesetak knjiga, među kojima se izdvajaju "Pitanja poetike" (1971), "Ideja i priča" (1974), "Smrt Sancha Panze" (1981), "Filozofija književnosti" (1985), "Eseji o fragmentima" (1985) i "Teorija proze (1989).
XS
SM
MD
LG