Dostupni linkovi

Milanović: Arsenal iz Sirije ne može preko Hrvatske


Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u nedelju da se pretovar supstanci iz Sirije od kojih se može napraviti hemijsko oružje neće obaviti u Hrvatskoj, već najverovatnije u Italiji.

"Italija je pristala da obavi prekrcaj hemijskih tvari. I Hrvatska je bila spremna na to, ali nam se pristupilo relativno kasno", rekao je Milanović novinarima u Rijeci, prenela je Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Upravo je premijer nedavno u javnosti izneo mogućnost da se u nekoj hrvatskoj luci obavi pretovar zaplenjenog sirijskog hemijskog arsenala, koji treba da bude uništen u organizaciji američke vojske u Atlantiku. On je tada rekao da su u toku konsultacije sa svim mediteranskim državama, među kojima i Hrvatskom, kao i da je reč o projektu niskog rizika.

HRT navodi da dva broda, danski i norveški, čekaju na Kipru odobrenje da preuzmu deo sirijskog hemijskog arsenala koji do kraja meseca mora da napusti zemlju, ali da zasad ne znaju gde će odvesti teret.

SAD su pristale da se pobrinu za uništenje dela hemijskog oružja koje će izvesti u međunarodnim vodama na brodu američke mornarice.
XS
SM
MD
LG