Dostupni linkovi

Počela naplata carina na Brnjaku i Jarinju


Na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova u subotu je počela naplata carina na robu koja dolazi iz pravca centralne Srbije.

Oko 50 građana protestuje u blizini prelaza Brnjak na kosovskoj strani, a ispred prelaza je kilometarska kolona vozila, koji čekaju da uđu na Kosovo.

Predsednik Privremenog organa u Opštini Zubin Potok Stevan Vulović je potvrdio za Betu da je naplata na prelazu Brnjak, koji se nalazi između Zubinog Potoka i Ribarića, počela jutros. Srpski predstavnici, međutim, ponovo tvrde kako se ne radi o carinama.

"Kontrolu robe i putnika na integrisanom prelazu Brnjak obavljaju pripadnici Kosovske policije, MUP-a Srbije, Euleksa i carine u skladu sa CEFTA sporazumom. Na robu iz cenralne Srbije se ne naplaćuje carina, već samo PDV i akciza", rekao je Vulović i dodao da se ove dažbine plaćaju na licu mesta na samom prelazu.

Vulović je naglasio da su, kako je i precizirano Briselskim sporazumom, na Brnjaku carinici bez vidnih obeležja Kosova, ali da "ne veruje da će tako ostati".
XS
SM
MD
LG