Dostupni linkovi

Karzai: Preformulisati sporazum o bezbjednosti


Predsjednik Avganistana Hamid Karzai izrazio je danas nadu da će SAD ponovo razmotriti svoj stav i preformulisati sporazum o bezbjednosti koji žele da potpišu sa Kabulom s ciljem postizanja dugoročnog mira.

Karzai je ponovio svoj stav da narod Avganistana ne može da prihvati sporazum sa SAD sve dok Vašington ne pristane da obustavi avio napade i vojne operacije na domove Avganistanaca i pomogne da se isposluje mir sa talibanima.

Obraćajući se novinarima u indijskoj prijestonici NJu Delhiju, Karzai je rekao da narod Avganistana razumije posljedice prkosa SAD i da bi to moglo da košta Kabul nekoliko milijardi dolara.

"Avganistanci nemaju resurse i znamo da će prve 'žrtve' biti naša policija i vojska. Posljedice će biti teške", rekao je Karzai, osvrćući se na mogućnost da se SAD potpuno povuku iz Avganistana naredne godine.

SAD vrše pritisak na Karzaija da potpiše sporazum kojim će biti omogućeno da manji broj američkih instruktora ostane u Avganistanu i nakon planiranog povlačenja 2014. godine.
XS
SM
MD
LG