Dostupni linkovi

Kosovo: Počinje naplata carina za robu iz Srbije


Od danas na graničnim prelazima Kosova i Srbije, Brnjak i Jarinje, počinje naplata carine za robu koja se na Kosovo uvozi iz Srbije, kako je predviđeno Briselskim sporazumom.

Vozila sa robom više neće upućivati na terminale unutar teritorije Kosova radi carinjenja, navela je Carina Kosova.

Prema Briselskom sporazumu, sredstva prikupljena carinama i taksama uplaćivaće se na žiro-račun Kosova, da bi onda bila prebačen u Fond za razvoj severa, koji nadgleda Evropska unija.

Predstavnici vlasti u četiri srpske opštine na severu Kosova pozvali su u petak uveče gradjane i privednike da u potpunosti poštuju sporazum o naplati carine na prelazima Brnjak i Jarinje na severu pokrajine, koji počinje da se primenjuje od subote.

"Sva procedura na administrativnim prelazima obavljaće se na srpskom jeziku i biće statusno neutralna, a celokupna naplata poreza i PDV-a ići će u fond za razvoj severnog dela Kosova i Metohije", saopštili su predstavnici vlasti Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana.

"Zato pozivamo privrednike i građane severa Kosova i Metohije da u potpunosti poštuju sporazume koje je potpisala naša država Srbija, a koji su u interesu svih gradjana koji žive i rade na ovom delu teritorije Srbije", naveli su oni.
XS
SM
MD
LG