Dostupni linkovi

Keri očekuje nastavak razgovora sa Teheranom


Iran je suspendovao pregovore sa predstavnicima šest velikih sila zbog odluke SAD da na crnu listu stavi kompanije zbog sumnje da su kršile američke sankcije protiv Teherana, ocijenivši da je to gest koji je u suprotnosti sa sporazumom zaključenim u Ženevi krajem novembra.

Međutim, američki državni sekretar Džon Keri sinoć je rekao da će pregovori biti nastavljeni u narednim danima.

"Razgovarao sam sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednost Ketrin Ešton. Postignut je napredak u pregovorima, ali mislim da smo došli do tačke kada su potrebne konsultacije", izjavio je Keri novinarima, koji su ga pratili na putovanju na Bliskom istoku i Aziji.

On je dodao da se očekuje da će razgovori biti nastavljeni u narednim danima i da će se preći na kompletno provođenje plana o iranskom nuklearnom programu.

EU ranije je saopštila da će se pregovori između Irana i grupe pet plus jedan /Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka/ o primjeni sporazuma iz Ženeve, nastaviti uskoro.

Ovi pregovori, koji se vode u Beču, prekinuti su danas na zahtjev iranskih pregovarača zbog konsultacija u Teheranu.

Iran je osudio odluku SAD da proširi svoju crnu listu kompanija zbog sumnje da krše američke sankcije protiv Teherana, ocijenivši da je to gest "suprotan duhu" sporazuma iz Ženeve zaključenog krajem novembra.
XS
SM
MD
LG