Dostupni linkovi

U Daki protesti zbog pogubljenja lidera MolahaPogubljenje vodećeg islamističkog lidera Abdul Kader Molaha, koji je bio osuđen za ratne zločine počinjene 1971. godine, izazvalo je proteste u Bangladešu. Televizijske stanice su javile da su zapaljene mnoge kuće i prodavnice u vlasništvu manjinskih hindusa, za koje se generalno vjeruje da podržavaju premijera Šeika Hasina, prenosi AP.

Za sada nema izvještaja da je nasilja bilo u prijestolnici Daki, gdje veliki broj policajaca može da se vidi na ulicama, zbog bojazni od nerede, posebno danas nakon molitve.

Dvojica aktivista vladajuće Lige Avami su rano jutros ubijeni u južnom gradu Kalaroi, dok su islamisti bacali zapaljive bombe na željezničke stanice, palili vladinu imovinu i pravili blokade na putevima, kako su saopštili predstavnici policije i lokalni funkcioneri.

Molah, koji je juče obješen u centralnom zatvoru u Daki, bio je zamjenik generalnog sekretara stranke "Džamat-e-Islami", kojoj je zabranjeno da učestvuje na izborima, ali igra ključnu ulogu u opozicionom pokretu na čelu sa Nacionalističkom strankom Bangladeša.

Smrtna kazna nad Molahom je izvršena tek nekoliko sati pošto je bangladeški Vrhovni sud odbacio njegovu žalbu kojom je zatražio da presuda o pogubljenju bude razmotrena, čime je uklonjena i posljednja prepreka za njegovo pogubljenje.
XS
SM
MD
LG