Dostupni linkovi

Pogubljen smijenjeni tetak sjevernokorejskog vođe



Tetak severnokorejskog vođe Kim Džon-Una, do nedavno smatran drugim čovjekom u vlasti, pogubljen je u četvrtak ubrzo pošto ga je specijalni vojni sud osudio na smrt, objavila je zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA, koja ga je nazvala "izdajnikom".

Sjeverna Koreja zvanično je u ponedjeljak potvrdila da je dotad uticajni Čang Song-Tek smijenjen zbog toga što je izvršio "kriminalna djela" i predvodio "kontrarevolucionarnu frakciju". On ne samo da je bio tetak sjevernokorejskog vođe već je važio i za sivu eminenciju u vlasti.

Agencija KCNA javila je da je on proglašen krivim za "tako strašan zločin kao što je pokušaj rušenja države svim vrstama intriga i metodama dostojnih prezira sa frenetičnom ambicijom da se domogne vrhovne vlasti u našoj partiji i našoj državi".

Vijest da je pao u nemilost i da su pogubljena dva njegova bliska saradnika objavila je prošle nedjelje južnokorejska obavještajna služba.

Kim Džong-Un je došao na čelo države poslije smrti njegovog oca Kim Džong-Ila u decembru 2011. Kim Džong-Il je sam 1994. naslijedio vlast od svog oca Kim il-Sunga, osnivača Narodne demokratske republike Koreje 1948.

Čang Song-Tek (67), suprug Kim Džong-Ilove sestre, bio je potpredsjednik Narodne komisije za odbranu koja se smatra najmoćnijim tijelom za donošenje odluka u zemlji.
XS
SM
MD
LG