Dostupni linkovi

Izrael ukinuo zakon o preseljenju Beduina u posebna sela


Izrael je danas ukinuo kontroverzni zakon čiji cilj je bilo preseljenje Beduina u sela koja je izgradila vlada, zbog serije prigovora u kojima je taj plan okarakterisan kao politički neodrživ.

Bivši ministar izraelske vlade i čovek koji stoji iza tog predloga, Beni Bedžin nazvao je Beduine iz izraelske južne pustinje Negev, najdiskriminisanijom manjinom u zemlji i izrazio je žaljenje što su neke političke snage uspele da blokiraju njegov plan čiji cilj je bio da se pomogne toj nomadskoj, arapskoj grupi.

"Desni i levi, Arapi i Jevreji ujedinjuju snage, dok zloupotrebljavaju situaciju mnogih Beduina, kako bi postigli političke ciljeve", rekao je Bedžin na konferenciji za novinare i dodao da je bio primoran da predloži da taj zakon bude ukinut, što je odmah naišlo na odobravanje premijera Benjamina Netanjahua.

Protivnici tog plana smatraju da on podrazumeva i konfiskaciju zemlje Beduinima, a takodje će njime biti ugrožen i njihov nomadski način života.

Vlada je insistirala da je preseljenje Beduina u specijalna sela bilo neophodno kako bi im se obezbedili osnovni uslovi za život koji mnogima od njih nedostaju, i smatrala da će istovremeno biti očuvana njihova tradicija.
XS
SM
MD
LG