Dostupni linkovi

Pentagon: Kijev neće koristiti vojsku protiv demonstranata


Ukrajina je obavijestila SAD da neće upotrijebiti vojsku protiv antivladinih demonstranata, saopštio je noćas Pentagon, nakon što je Vašington kritikovao policijsku intervenciju u Kijevu.

Američki ministar odbrane Čak Hejgel je u telefonskom razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom pozvao na uzdržanost i upozorio na "potencijalu štetu ako se vojska umiješa na bilo koji način u razbijanje demonstracija", saopštio je portparol Pentagona Karl Vug.

Ukrajinski ministar odbrane Pavlo Lebedjev rekao je da će prenijeti ovu poruku direktno predsjedniku Viktoru Janukoviču, koji je suočen sa pozivima da podnese ostavku jer je odustao od sklapanja trgovinskog sporazuma sa EU i najavio jačanje saradnje sa Rusijom.

"Ministar Lebedjev naglasio je da je predsjednik Janukovič zauzeo stav da oružane snage neće biti korištene protiv demonstranata", rekao je Vu.

Demonstranti u Kijevu uspjeli su da se zadrže na centralnom gradskom trgu poslije jučerašnjeg pokušaja policije da ih potisne. Bilo je gužvi i privođenja, ali policija nije ušla u zgradu gradske uprave, a potom se povukla sa ulica.

Portparol Stejt departmenta DŽenifer Psaki izjavila je sinoć da SAD razmišljaju o eventualnom uvođenju sankcija Ukrajini zbog represije nad demonstrantima, ali nije željela da saopšti više detalja.
XS
SM
MD
LG