Dostupni linkovi

Pariz i Rim za pregovore Srbije i EU u decembru


Ministar za evropske poslove Francuske Tjeri Repenten rekao je da je Francuska zajedno s Italijom, preuzela inicijativu da pristupni pregovori sa Srbijom za članstvo u
Evropskoj uniji počnu krajem decembra.

Repenten je za "Večernje novosti" od četvrtka izjavio i da se zvanični Pariz zalaže da pregovarački okvir bude što povoljniji za Beograd.

"Želimo da ostanemo što precizniji kada je reč o predlogu pregovaračkog okvira za Srbiju, kakav je predložila Evropska komisija, bez dodavanja novih uslova. Već ima mnogo toga da se uradi", kazao je Repenten.

On je istakao da je na putu ka EU neophodna normalizacija odnosa Beograda i Prištine i dodao da Francuska ceni pozitivne napore koji su ostvareni prilikom organizvanja lokalnih izbora na Kosovu.

Na mogućnost da pregovori Srbije i Evropske unije možda neće početi u decembru ili januaru, kako je ranije planirano da se održi medjuvladina konferencija, ukazao je u ponedeljak premijer Srbije Ivica Dačić.

On je tada izjavio da se Nemačka i Velika Britanija zalažu da datum za početak pregovora bude odložen za mart i dodao da te zemlje za konačnu odluku čekaju izveštaj visoke predstavnice EU Ketrin Ešton koji će napisati nakon razgovora Beograda i Prištine u petak.

Dan kasnije, ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm izjavio je da nije čuo za mogućnost da se početak pregovora o prijemu Srbije u EU odloži za mart.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG