Dostupni linkovi

Kirbi: Srbija da nauči da živi pored Kosova



Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da SAD ohrabruju Srbiju da nauči da živi s Kosovom kao sa susedom jer će joj to pomoći da krene napred.

"Ako pogledate Istočnu i Zapadnu Nemačku tokom jednog perioda, Istočni Nemci su tvrdili da su nezavisni, Zapadni su im govorili da nisu, ali su oni svejedno živeli jedni pored drugih - možda ne kao najbolji prijatelji, ali su koegzistirali. Vi možete i vi ćete
koegzistirati s Kosovom kojim upravlja Priština. I to će vam pomoći da krenete napred, da poboljšate ekonomiju, pravni sistem, bilo da uđete u EU ili ne", rekao je Kirbi u intervjuu novom Nedeljniku.

"Ako shvatite da imate cilj, i da je Kosovo neka vrsta prepreke na tom putu, možda su lideri odlučili da je to vredno bola, i bili su dovoljno hrabri da krenu tim putem. A i narod je za to bio spreman. Ne čujete da građani u Beogradu često pričaju o Kosovu. Oni pričaju o svojim poslovima. To su pravi problemi", dodao je ambasador SAD.

Kada je reč o NATO, Kirbi smatra da Srbija "ne treba da troši vreme brinući o NATO, jer NATO nije nikakv uslov (za članstvo u EU), već modernija funkcionalnija država".

Na pitanje može li Srbiji da se desi ukrajinski scenario, Kirbi je izrazio uverenje da je Srbija mnogo više okrenuta Zapadnoj Evropi nego Moskvi, ali da "to ne znači da ne treba da ima dobar odnos s ostalima".

Ambasador je potvrdio da nerasvetljeno ubistvo američkih državljana braće Bitići opterećuje odnose Srbije i SAD i dodao da je "u interesu naroda Srbije da niko, pa ni vlast, ne može da se izvuče sa zločinom, bilo ko da je žrtva".

"Jedno od mojih zaduženja je da se postaram da je pravda zadovoljena za moje državljane, i zato stalno pričam o braći Bitići, i nastaviću da pričam o tome. Želim da taj predmet bude okončan, a dok se to ne dogodi, on će nastaviti da opterećuje naše odnose", rekao je Kirbi dodajući da želi i da se reši slučcaj paljenja američke ambasade u Beogradu, 2008.
XS
SM
MD
LG