Dostupni linkovi

Šest zalivskih zemalja formiraće zajedničku vojnu komandu



Saudijska Arabija i još pet zemalja Persijskog zaliva dogovorili su se danas na samitu u Kuvajtu da uspostave zajedničku vojnu komandu.

Savet za zalivsku saradnju koji čine Saudijska Arabija, Kuvajt, Bahrein, Katar, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati dogovorio se, takođe, da postavi osnove za zajedničke zalivske policijske snage i akademiju za strateške studije, navodi se u završnom saopštenju sa sastanka koji je prenela Kuvajtska novinska agencija.

Još nije poznato kada bi zajednička zalivska vojna komanda i policijske snage mogle da budu formirane, kako će biti strukturirane i koji će biti opseg njihovog mandata.

Agencija AP ocenjuje da zajedničkom inicijativom zalivske zemlje žele da učine više na jačanju njihove bezbednosti, zbog naznaka otopljenja odnosa između Zapada i Irana koji je pristao prošlog meseca da zamrzne neke delove svog nuklearnog programa, u zamenu za ublažavanje sankcija međunarodne zajednice.

Saudijska Arabija, pored drugih zalivskih zemalja, snažan Iran vidi kao pretnju svom uticaju, a zemlje Persijskog zaliva, takođe, podržavaju pobunjenike koji se bore za zbacivanje sirijskog predsednika Bašara el Asada, čiju vladu podržava Teheran.
XS
SM
MD
LG