Dostupni linkovi

Počelo iskopavanje moguće masovne grobnice u Raškoj



Iskopavanje jedne od tri sumnjive lokacije za masovne grobnice u Raškoj počelo je oko 13 sati, što je dan i po kasnije od planiranog, potvrdili su predstavnici kosovske ekipe stručnjaka koji učestvuju na iskopavanju.

Prenk Gjetaj, predsedavajući Vladine komisije za nestala lica je potvrdio za RSE da je iskopavanje počelo.

"Čekamo od juče da iskopavanje počne. Danas u 13 sati je počelo. Dali su različita obrazloženja - da su imali tehničke ometnje i da jedan bager nije mogao da se upali. Oni (srpska strana) su rekli da su spremni ali mi zasnovanje sumnje da su samo provocirali naše strpljenje, kako se nebi povukli", kazao je Gjetaj.

On je naglasio da je u planu bilo da iskopavanje traje 5 dana ja jednoj od tri lokacija na kojima se sumnjaju da su masovne grobnice, te da se neće povući dok se ono ne završi.

Iskopavanje lokacije nije počelo ni i u utorak ujutru kao što je najavljeno.

Stručnjaci iz Odeljenja zakonske medicine i EULEX-a došli su na lice mesta ali se suočili sa zakašnjenjem.

U saopštenju Ministarstva pravde Kosova je navedeno da je do zakašnjenja došla zbog toga što srpska strana nije sarađjivala i "nije izrazila spremnost da ponudi sredstva za rad koja su neophodna za početak iskopavanja".

Međutim, Tužilaštvo Srbije za ratne zločine demantovalo je navode iz saopštenja Ministarstva pravde Kosova da “srpska strana ne sarađuje” na ispitivanju lokaliteta Rudnica kod Raške te da zbog, kako se navodi “nespremnosti i nesaradnje u nabavci mehanizacije pretraga i iskopavanja nisu počeli”.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da je Srbija odvojila velika materijalna sredstva "Komisiji za nestala lica, upravo iz poštovanja prema žrtvama i želje da se dođe do istine."

Prema navodima Tužilaštva na terenu su trenutno dva bagera koja vrše iskopavanja i predviđeno je da u kamenolomu Rudnica rade narednih pet dana.

XS
SM
MD
LG